Νέα

Επίσκεψη της ομάδας «Βουλή των Εφήβων» στην έκθεση Portals

Την Τετάρτη, 8/12/2021, η ομάδα της Βουλής των Εφήβων του Λυκείου της Πολύτροπης Αρμονίας επισκέφθηκε την έκθεση σύγχρονης τέχνης Portals | ΠΥΛΗ (στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο).

Στην ιστοσελίδα της έκθεσης διαβάζουμε: «Έμπνευση για την έκθεση αποτέλεσε άρθρο της συγγραφέα Arundhati Roy στους Financial Times τον Απρίλιο 2020, ότι η πανδημία είναι μια πύλη, ένα σημείο μετάβασης από έναν κόσμο σε έναν άλλο. Θεωρώντας ότι το ρήγμα που δημιούργησε η πανδημία σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο ανοίγει μια πύλη, μένει σε εμάς να πραγματευτούμε τη μετάβασή μας μέσα από αυτήν. "Μπορούμε να επιλέξουμε να την περάσουμε", προτείνει, "σέρνοντας πίσω μας τα κουφάρια από τις προκαταλήψεις και το μίσος μας, την πλεονεξία μας, τις τράπεζες δεδομένων και τις νεκρές ιδέες μας, τα νεκρά ποτάμια και τους μολυσμένους ουρανούς μας. Ή μπορούμε να τη διαβούμε ανάλαφρα, με λίγες αποσκευές, έτοιμοι να φανταστούμε έναν άλλο κόσμο".

Η έκθεση, που φιλοξενεί έργα 59 καλλιτεχνών από 27 χώρες, εκφράζει τον πλουραλισμό των ιδεών, αναφέρεται στη συλλογικότητα, στο κοινό μας παρελθόν - παρόν - μέλλον και επιδιώκει την κατανόηση της πολιτικής και της ιστορία»

Λίγα λόγια για το κτίριο που φιλοξενεί την έκθεση: Άρχισε να κτίζεται το 1928 και λειτούργησε το 1930 ως καπνεργοστάσιο, έχει συνολικό εμβαδόν 19.000 τ.μ.. Σε τμήματα του κτιρίου κατά καιρούς λειτούργησαν φυλακές, καταφύγιο προσφύγων, ενώ στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα στεγάστηκαν το Ελεγκτικό Συνέδριο, η Προεδρία της Κυβέρνησης, το Υπουργείο Οικονομικών. Το 1989 το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε το Δημόσιο Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο μαζί με τον μηχανολογικό του εξοπλισμό. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, χώροι του κτιρίου παραχωρήθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων.

Μοιραστείτε την Ανακοίνωση: