Νέα

Επίσκεψη στο Γεωπάρκο του Λαυρίου

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023, οι μαθητές/τριες της Α’ Λυκείου, που πρόκειται να ακολουθήσουν την κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών, επισκέφτηκαν το Γεωπάρκο του Λαυρίου. Στο πλαίσιο του μαθήματος της Iστορίας, οι μαθητές διδάσκονται το χρονικό εκμετάλλευσης των ορυχείων του Λαυρίου, κι έτσι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις περιοχές εξόρυξης μεταλλευμάτων κατά τα αρχαία αλλά και τα νεότερα χρόνια.

Οδηγός σε αυτή την εκδρομή ήταν ο κ. Βασίλης Στεργίου (μέλος της ομάδας του γεωπάρκου, ερευνητής και συλλέκτης ορυκτών) αλλά και ο κ. Ηρακλής Κατσαρός (υπεύθυνος έργων του γεωπάρκου της Λαυρεωτικής). Οι δυο τους, με τη μεγάλη εμπειρία και το μεράκι τους, σύστησαν στους «πολύτροπους» εξερευνητές το αρχαίο θέατρο Θορικού (το πρώτο θέατρο που κατασκευάστηκε κατά την αρχαιότητα), τα αρχαία πλυντήρια αλλά και τα απορρίμματα των μεταλλευμάτων με τα εντυπωσιακά φυσικά χρώματα!

Δεύτερη στάση ήταν οι στοές του Πάρκου, στο 3ο χιλιόμετρο Λαυρίου-Καμάριζας, εκεί που οι σήραγγες εξόρυξης του μακρινού παρελθόντος συνυπάρχουν με τις στοές του χθες. Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το Ορυκτολογικό Μουσείο του Λαυρίου, στο οποίο μάλιστα υπάρχει και το ορυκτό που έχει πάρει τιμητικά το όνομα του ξεναγού μας λόγω της μελέτης και της προσφοράς του στην επιστήμη της ορυκτολογίας, ο «Στεργιουίτης». Τελευταία στάση ήταν το βύθισμα Χάος, στην περιοχή της Καμάριζας, όπου τα παιδιά ξαπόστασαν για λίγο και μοιράστηκαν τις απορίες και τις εντυπώσεις τους με τον κο Στεργίου λίγο πριν την επιστροφή.

Ευχαριστούμε θερμά τους οδηγούς της εκδρομής αλλά και τις καθηγήτριες Ιστορίας του σχολείου μας για αυτή την εμπνευσμένη δράση.

Μοιραστείτε την Ανακοίνωση: